- Українська
- Русский
Чому цільне зерно?
Невід’ємна частина людського харчування
З давніх часів люди використовували зерно як основну складову свого харчування. Найпершими зернами, що вирощувались людьми, вважаються пшениця, ячмінь та пшоно. Наприклад, ячмінь та пшениця були знайдені в склепах єгипетських пірамід. Тільки жито почали вирощувати пізніше, так само як і овес. Але протягом Середньовіччя жито розповсюдилось навіть більше, ніж пшениця, через свою опірність до хвороб.
Що робили із зерном наші прабатьки?
Як злаки, так і їх переробка, мають давню історію. Часто для того, щоб подрібнити або змолоти зерно використовували великий камінь та ще один менший . Простий млинок був основним приладдям кожного господарства.
В багатьох країнах люди варили з борошна каші і пекли прісний хліб. Деколи його пекли на каменях, нагрітих сонцем. Єгиптян особливо цікавило виробництво дріжджів та хліба, випеченого на заквасці.
З роками розвивались і постійно змінювались форма і зовнішній вигляд печей та млинів.
Біле — значить добре?
Греки та римляни відсівали грубіші частинки борошна. Однак гарне біле борошно зазвичай зберігалось для вищих верств суспільства. Нижчі класи їли темний хліб.
Після Французької революції такий розподіл змінився. По-перше, кожен хотів насолоджуватись «розкішшю» — білим борошном, а по-друге, через поширення індустріалізації та урбанізації збільшувалась потреба в борошні, яке могло би довше зберігатись. Усе менше використовувались маленькі господарські млинки, натомість усе більшого поширення набували великі млини. Проте слід було вирішити проблему: під час помелу зерна також руйнувався зародок, який містить цінну олію. Ця олія, контактуючи з повітрям, скоро гіркла. Тому було вирішено відсіювати поживний зародок, використовуючи кілька фаз сучасного помелу.
Чимало людей ототожнюють біле з чимось добрим, здоровим та гарним. Ми маємо білий цукор, білу сіль, білий рис та інше. Тому, щоб легше було продавати борошно, відсівався не лише зародок, але й темні зовнішні шари зерна.
Існує причина, чому зерно відіграє таку важливу роль в історії людства: злаки містять в собі майже все необхідне організму для харчування — вуглеводи у формі крохмалю, білки, жири, вітаміни та майже всі необхідні мінерали.
Однак ці поживні речовини розміщені в зерні нерівномірно. Жири або олія, вітаміни, мінерали, так само як і клітковина переважно знаходяться в зародку та зовнішніх шарах.
Наступна діаграмма показує деякі типові приклади, як співвідносяться між собою в пшеничному борошні білки та мінерали.
Що втрачається під час виготовлення борошна?
Під час виготовлення тонкого білого борошна навмисно відкидається зародок та зовнішні шари, для того щоб борошно могло довше простояти на полицях. Зберігається лише ендосперм, який містить в собі порівняно небагато мінералів та трохи жиру.
Наприклад, для того щоб отримати ту саму кількість заліза та вітаміну В1, що міститься у двох скибках хлібу з цільного зерна, необхідно з’їсти десять білих булочок, випечених з борошна ґатунку «Екстра».
Клітковина
Найбільша кількість клітковини знаходиться у зовнішніх шарах зерна і втрачається під час виробництва білого борошна. Клітковина полегшує випорожнення кишечнику, і завдяки цьому покращується внутрішня циркуляція, а також опірність хворобам. Вона також зв’язує канцерогенні та токсичні речовини, жовч. В утворенні жовчі бере участь холестерин, тому клітковина сприяє і зменшенню рівня холестерину в організмі.
Зменшення ризиків
Згідно з даними Європейської Інформаційної Ради з Харчування (EUFIC) (англ. мовою), клінічно доказано, що продукція з цільного зерна запобігає серцевим нападам, так само як і деяким формам раку, особливо раку кишечнику. Дослідження показали, що цільне зерно також знижує ризик інсультів та діабету другого типу.
Це лише декілька прикладів з численних корисних речей, які Бог вмістив у цільному зерні. І в такий спосіб Він показав нам, що любить нас на сто відсотків, а не частково.
що дав [100%] Сина Свого Однородженого,
щоб кожен, хто вірує в Нього,
не згинув, але мав життя вічне»
Івана 3:16
Один дар? Багато дарів!
Батько хотів зробити старшому сину особливий сюрприз і запакував для нього в один пакунок багато подарунків — великих та малих. Потім він покликав свого сина і сказав: «Дивися, це для тебе!» Але син взяв тільки один або два подарунки і відповів, що йому більше не потрібно.
Батько був дуже здивований і покликав меншого сина, щоб подарувати решту йому, але він також взяв тільки один пакунок з великої кількості того, що було перед ним!
Дивна історія?
Саме це ми робимо із зерном. Цільне зерно містить в собі багато подарунків для нас, але ми беремо тільки малу частину — частину, що містить найменш цінні елементи для нашого здоров’я!
Більше того, ми часто використовуємо тільки один вид зерна, в той час, коли в нас на вибір є багато його різновидностей.
Розмаїття вибору
Насправді існує велике розмаїття злаків, хоча, якщо бути точним, деякі із зерен до злаків не належать. Рекомендується, наскільки можливо, використовувати різні види зерна, тому що кожний вид містить в собі певний набір вітамінів та мінералів. Деякі види містять клейковину (білок, який відіграє важливу роль при випічці дріжджового хліба, але він викликає проблеми в тих, хто має на нього алергію або не переносить її), а інші — ні.
Тут на фотографіях представлене широке розмаїття зерен.
За подальшою інформацією про здорове харчування з використанням продуктів з цільного зерна відвідайте наші веб-сторінки з матеріалами російською і українською мовами: nashareforma.cass.org.ua та англійською і німецькою мовами: www.sag-gesundkost.de
Або можете звернутись до нас безпосередньо в Україні за допомогою розділу Контакти чи в Німеччині:
SAG Gesundkost-Naturwaren
Waldstraße 37
57520 Dickendorf
Germany
Tel.: +49 2747/9201-0
Fax: +49 2747/2647
Фотографії і малюнки з www.sxc.hu
Джерела інформації: wikipedia.de; Von Koerber/Männle/Leitzmann, Vollwert-Ernährung, 1982, Karl F. Haug Verlag; www.proXleb.com
Ви також можете замовити цю брошуру в друкованому вигляді, обравши зручний для вас спосіб зв'язку з нами.